Min handlekurv

Lukk

Trening med en baktanke

Skrevet av Conquer

• 

Publisert

Trening med en baktanke.

Ole Martin Wold

Bor i oslo med samboer, fosterbarn og hund. Master i idrettsvitenskap og lektor. Jobber som frisklivsrådgiver. Har en kronisk inflammatorisk sykdom.


Jeg heter Ole-Martin er blitt 30 år og bor i Oslo. For meg er fysisk aktivitet, fotball, styrketrening og andre aktiviteter mye av det jeg gjør på fritiden. Jeg har alltid vært glad i mye trening og mye mat, så for meg har dette regnestykket heldigvis akkurat gått i null.

Trening for meg, det er utrolig viktig. Ikke fordi jeg skal bli verdens beste, men fordi jeg får en bedre hverdag, helse, glede og livsstil. Bakgrunnen til at jeg deler dette med deg/dere er at i dagens «samfunn» er det enkelt å la seg rive med og bli påvirket. Det mest utfordrende jeg gjør mot meg selv i hverdagen er å sammenligne meg med andre, og da mener jeg ikke de jeg bør sammenligne meg med, men de som alltid er best eller gjør de beste «tingene»


La meg hive inn litt fakta

Bakgrunnen eller «hvorfor» vi trener, handler uansett hvordan du vrir og vender på det, om motivasjon. Det må være en form av motivasjon der for å faktisk trene.

«Trening kan defineres som strukturert, planlagt og repetitiv fysisk aktivitet som har som mål å vedlikeholde eller utvikle den fysiske formen». 

Det betyr for meg og kanskje for  mange andre at det må ligge noe bak fordi trening er eller bør være litt slitsomt.

For min del trener jeg for å vedlikeholde og utvikle min fysiske form. Det gir meg muligheten til å bli sterkere og bedre i det jeg trener på, men også bedre helse i form av mer overskudd og energi til å takle utfordringer i hverdagen.


Fysisk form er:  faktorene som utgjør fysisk form deles ofte inn i to grupper, hvor den ene hovedsakelig er relatert til idrettslige prestasjoner og den andre til helse. Prestasjonsrelatert form henviser til de egenskapene som er nødvendige for optimal idrettsprestasjon, mens helserelatert form defineres som en tilstand karakterisert av evnen til å utføre daglige aktiviteter med overskudd, og fysiologiske trekk og kvaliteter som er forbundet med lav risiko for utvikling av livsstilsykdommer og lidelser.

I denne formuleringen av fysisk form og helse kan det tenke seg at du havner et sted i eller mellom at du ønsker å trene eller allerede trener.

Men hva slags type trening er bra?

Mitt svar: Funksjonelt og gøy (bør alltid inneholde en form for tilpasning)

Hvordan trening?

Selvfølgelig synes jeg det er gøy å bli sterkere. Prisen å betale derimot er jo å faktisk trene 2-3 ganger i uken på den muskelgruppen jeg vil forbedre, og gjerne flere øvelser per muskelgruppe. Blir sliten av sånt!

Jeg har heldigvis kommet meg ut av den 20 års krisa der det var viktig med digre armer og alltid trene benkpress. Det har lite for seg, beklageligvis lærte jeg det litt sent.

Vi responderer ulikt på trening, men noen tips skal jeg allikevel klare å gi.

- For å bli sterkere men ikke så himla mye større, bør du trene tungt i form av 1-6 reps per serie, og 3-5 serier med pauser helt opp til 3-5 min mellom seriene.

- Skal du legge på deg litt muskler og bli større, anbefaler jeg å legge deg mellom 6-12 (15) reps per serie, og i hvert fall 3 serier.

Alt dette kommer an på utgangspunkt og nivå. Starter du med trening kan du gjøre mindre. Er du erfaren eller har trent mye, bør du være flinkere å variere øvelser og utfordre seg selv med frivekter. Ikke alle reagerer likt på treningen og det er derfor jeg har stor sans for tilpasning.

Da snakker vi ikke tilpasning som i å bruke treningshansker eller kalk. Nå snakker jeg tilpasse generell trening til hverdagen, til vondter, skader, tid, familie osv. Jeg får et godt utbytte av en kort intensivt utholdenhets økt på 25 minutter i stedet for å si at jeg ikke har tid. Eller når kneet gjør vondt så må jeg ikke løpe, men da kan jeg ro, stakemaskin, sykle eller andre aktiviteter som sparer den store belastningen som løping gir på kneet. Kneet er tross alt det leddet i kroppen som får størst belastning generelt.

Jeg har sluttet helt med apparat trening, og det har gjort muskulaturen bedre på å takle uventete bevegelser og sterkere støttemuskulatur.

Funksjonell trening handler om å trene øvelser som treffer de fysiske utfordringene du møter i hverdagen.

Det samme gjelder utholdenhet. Skal du få bedre oksygenopptak så må intensiteten være høy, og med høy mener jeg sone 4 og 5. Det er ca 85% av makspuls og oppover. For å ha et godt treningsgrunnlag er det uansett viktig å poengtere at sone 1-2 trening er veldig viktig. Da mener jeg 1-1,5 timer med ROLIG tempo i den utholdenhetsøvelsen du velger. Utfordringen ligger i å faktisk klare å holde det rolige tempoet. 


Ønsker du å trene funksjonelt og variert?

Til vanlig trener jeg for det meste på et CrossFit senter. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg kun trener CrossFit. Her er det meget gode muligheter for å trene styrke og utholdenhet, noe jeg gjør oftere enn rene Crossfit timer.

CrossFit er en type treningsform som tar for seg veldig stort spekter av bevegelsesformer;

styrke, utholdende styrke, utholdenhet, maksimal styrke, gymnastikk, balanse, koordinasjon og mental trening. Filosofien bak CrossFit er å bedre livskvaliteten hos mennesker generelt, enten det er på toppidrettsnivå eller for mennesker som trenger å bli i bedre fysisk form for å takle utfordringer i hverdagen.

Tilpasning på individuelt nivå vektlegges sterkt. De gjør også tilpasninger til funksjonssyke som for eksempel mangler bein, kan fremdeles gjøre CrossFit-øvelser.


Jeg ønsker å inspirere til å trene uten at det må være seriøst .

Det er viktig å poengtere at alle kan få tilpasset treningen i sin hverdag og at det gir en veldig god gevinst i form av helse. Det kan også kombineres med kronisk sykdom.

– Det jeg liker med CrossFit er at jeg ser gevinsten av å trene variert, men samtidig kan tilpasses etter formen min. Det er alfa omega for meg.

@olemartinw