Min handlekurv

Lukk

Silje Sandberg

Skrevet av Conquer

• 

Publisert

Hvordan du kan sette mål for trening, og øke sjansene for å faktisk nå de.

Mitt navn er Silje Sandberg, jeg er 25 år gammel og har en masterutdanning innen helse- og sosialpsykologi.
På fritiden vier jeg mye av min tid til trening, og jeg brenner for å dele av min kunnskap rundt både fysisk og psykisk helse. 

Jeg har personlig erfaring med å være både overvektig og undervektig, og kjenner til flere av utfordringene mange måtte møte på i forbindelse med trening og kosthold. For meg er det spesielt viktig å vise til god kunnskap og å kunne motivere andre mot en sunn og balansert livsstil. 

I dette innlegget har jeg valgt å fokusere på mål og hvordan man kan øke sjansene for å nå de. Uansett type endring, vil det være et av de første stegene en bør ta.
La det mentale få henge med i prosessen og gi deg selv god tid.
Håper du kan plukke opp noen gode tips her!

Uansett hva dine personlige mål er, vil man kunne finne flere kjennetegn ved hva vi alle ønsker å oppnå med trening.
Det kan handle om det ytre, at man ønsker å stramme opp, gå ned i vekt, gå opp i vekt eller øke muskelmasse.
Det kan handle om det indre, psykisk og/eller fysisk helse og forebygging av sykdommer og skader.
I aller beste fall handler det om flere av disse tingene. Trening forebygger en rekke livsstilssykdommer, og kommer med gode helsefordeler for de aller fleste. At det kan bedre psykiske helse, og gi generelt økt energi, overskudd og bedre søvn er også gode argumenter for å bevege seg litt ekstra.

Utover det å faktisk dra på trening, har mange av oss mål for det vi gjør på treningssenteret. Dette kan gå ut på å løfte tyngre eller løpe raskere. For å skape et realistisk bilde av hva vi ønsker å oppnå, kan det være lurt å lage seg en plan over både langsiktige og kortsiktige mål. På denne måten kan man underveis mot et større mål, kartlegge om man er på rett vei.
Det har også vist seg at ens motivasjon til å dra på trening og opprettholde gode vaner øker dersom man planlegger godt og skaper struktur rundt det man holder på med. Ingen dum idé å legge litt ekstra tid i nettopp dette, med andre ord!

Som hverdagsmosjonist, og en som trapper inn på treningssenteret 5-6 dager i uken, har jeg blitt avhengig av å sette meg noen mål for å opprettholde motivasjon og treningsglede.

Mestringsfølelse over å nå egne mål, er noe helt spesielt, og er hva som driver veldig mange. 

Jeg har gjort meg opp en del meninger underveis, ettersom jeg har fått erfaring med hva jeg synes fungerer og ikke.
Spesielt ved styrketrening får jeg stor uttelling av å notere ned hvor mye jeg løfter. Det tar meg fem minutter etter en økt å få skrevet ned hva jeg har fått til, og videre 20-30 minutter hver uke for å notere ned litt tanker, følelser, forventninger og oppnåelser for meg selv. Dette er en motivasjonsboost, men også en reality check før man skal sette seg nye hovedmål. 

Mine beste tips for målsetting:

Sett deg ett eller flere store mål, med hver sine delmål tilknyttet dette. Et eksempel kan være at du om 6 måneder ønsker å ta 60 kg i knebøy. På veien dit bør du ha noen delmål som går på alt fra 0.5-2.5 kg i økning om gangen. Et annet delmål kan være at du skal trene kjernemuskulatur 1-2 ganger i uken for å forbedre løftene dine enda mer.

Sett realistiske mål . Ofte kan dette være enklere sagt enn gjort, da vi er utålmodige av natur. Ikke bestem deg for å skulle løfte 100 kg i markløft om 3 måneder dersom du så vidt har startet, da er sjansen ganske stor for at målet ikke blir nådd, eller i alle fall utsatt. 

Bruk penn og papir flittig. Legg litt tid i arbeidet med målene og vær flink til å notere underveis. Å få det ned svart på hvitt vil kunne hjelpe deg senere når du vil finne ut hva som gjorde at målet ikke ble nådd – her vil det dukke opp ting du kan jobbe videre med.

Ikke gå for hardt ut. Du kan heller endre hovedmålet underveis dersom du ser at du har vært for ”snill” med deg selv. 

Dersom du ønsker hjelp med å sette opp mål og treningsprogram, kontakt en PT eller coach som sitter på god kunnskap. Ikke hent litt her og litt der fra andre som har fått sitt program skreddersydd for seg. Vi er alle forskjellige og nesten ingen av oss har akkurat samme utgangspunkt.

Belønn deg selv når du når delmål – dette er små seiere på veien mot den store ”pokalen”. Disse belønningene kan du bestemme deg for på forhånd, slik at du har noe å jobbe mot. Kanskje er det en tights du har ønsket deg lenge, som du skal kjøpe når du får det til? Nye sko? Hva enn som motiverer deg på best mulig måte.

Fortell andre om målene dine – kanskje har du også en treningspartner som kan jobbe mot målet sammen med deg.  

 

Å nå et mål vil både gi økt motivasjon og mestringsfølelse. En annen viktig nøkkel i dette arbeidet vil være å sammenligne seg mindre med andre. Energien din fortjener å bli brukt på deg og egen innsats. Innhent hva du kan av energi ved å motivere deg selv, sammenligne deg selv med hvem du var i går - ikke med et annet menneske med helt andre forutsetninger enn deg. I dag kan du nemlig bare bli bedre, sterkere og friskere – dersom du ønsker det. 

Lykke til!Silje Sandberg

 - Siljesmatogtrening  - SILJUZZ,    - Siljesmatogtrening