Min handlekurv

Lukk

Hvordan mestre din første pullups?

Skrevet av Conquer

• 

Publisert

Hvordan mestre din første pullups?


Julie Killi Hovland  

💗PT-student 
📚Lærer 
👟Conquer ambassadør

 

 


Pullups er en øvelse som virkelig er i vinden for tiden, og mange har som mål å mestre sin første pullups. 
Basert på egne- og venners erfaringer, mener jeg du vil kunne få stor framgang ved å variere metodene du bruker. 

Er du veldig langt ifra å klare én pull ups, kan det være lurt å starte med nedtrekk i kabel. På denne øvelsen bruker du akkurat de samme musklene som ved pullups. Her må du huske å ha samme grep på stanga når du tar nedtrekk, som du har når du tar pullups. Som du ser på bildet ved siden av, holder jeg med et pronert grep på stanga, altså håndflatene fra meg.I motsetning til chins, hvor grepet er supinert og håndflatene er vendt mot kroppen. Hvis du jobber med å gradvis bygge opp styrken i nedtrekk, vil evnen til å løfte egen vekt i en pullups, mest sannsynlig også forbedres.

Du kan kjøre negative pullups. 
Da står du på en kasse/ benk slik at du har hodet over stanga og griper tak i stanga. 

Deretter flytter du deg vekk fra det du står på og prøver å senke deg ned så sakte som mulig. Her kan det være greit å bruke stoppeklokke for å se hvor lang tid du bruker når du senker deg ned. Da har du rekorden du skal prøve å slå neste gang, og kanskje klare å holde deg oppe noen sekunder lengre. 

Å ta i bruk stikk er også et alternativ. 
Da fester du strikken på racket, plasserer beina eller knærne i strikken, og lar stikken hjelpe deg med deler av vekten når du trekker deg opp. Plasserer du hele beina i stikken (som på bilde) framfor å ha stikken rundt knærne, vil strikken ta bort mer av belastningen enn om du kun har knærne i. Det vil altså bli tyngre om du plasserer knærne i stikken. For å sikre framgang ved denne metoden, kan det være lurt å sette seg et mål ved hver stikk. Når du for eksempel har klart 3-4 sett med 8 repetisjoner ved bruk av grønn strikk, bør du gå over til strikken som er ett hakk tynnere.

En annen metode kan være å ta i bruk kabel-apparat. Her blir det samme prinsipp som ved bruk av strikk, men det kan ofte være enda lettere å sikre framgang. Dette ved at du jevnlig kan redusere vekten på apparatet, og dermed løfte mer og mer av egen kroppsvekt. 

Ulempen ved å bruke stikk eller kabel-apparat, er at begge metodene vil ta bort mest belastning i den delen av øvelsen hvor de fleste er sterkest. Du får mye hjelp av stikken/kabelen i den nederste delen av løftet hvor stikken/ kabelen er helt stram. I den øverste delen av løftet, hvor de fleste gjerne sliter mest, vil strikken/kabelen ta bort mindre belastning ettersom den bli slakkere. 

Det kan derfor være en fordel om du også får hjelp av en treningspartner når du skal øve deg på pullups. Personen som er med deg kan holde deg under knærne eller rundt midjen, og hjelpe deg når du trekker deg opp. På denne måten vil det være lettere å tilpasse hvor mye hjelp du får i de ulike delene av løftet.

Håper dette kan være til nytte om du jobber med å mestre pullups. Husk at du blir god på det du gjør, så hvis pågangsmotet og viljestyrken er på plass, klarer du det før du vet ordet av det:) 

-Julie

 - Instagram